Kézdivásárhelyen folytatódik a zászlóháború

2014.08.03 16:10

Törvénytelen a székely zászló felvonása, ezért a Kovászna megyei prefektúra a bíróságon támadta meg azt – tudatta tegnapi közleményében Marius Popica kormánymegbízott.

Mint arról lapunkban beszámoltunk, a lobogókat múlt szombaton vonták fel Kézdi­vásárhelyen az egykori katonanevelde előtti világháborús emlékműnél, az eseményen részt vett Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is. A prefektúra már az eseményt megelőzően jelezte: nem ért egyet a székely zászló felvonásával, ezért a polgármester által kiadott, az esemény megtartásáról szóló engedélyt megtámadta a közigazgatási bíróságon. A kézdivásárhelyi önkormányzat ennek dacára megtartotta a rendezvényt, amelyen mintegy ezren vettek részt.

Tegnapi közleményében a prefektus részletesen taglalja, miért folyamodott a bírósághoz. Közölte: nem magát a rendezvényt támadta meg (ezt utóbb engedélyezték – jegyezte meg), hanem a székely zászlók felvonását, amely szerinte törvénytelen, mivel ezt januárban megállapította már a brassói ítélőtábla egyik ítélete.Popica azt is hangsúlyozza: a prefektúra sosem ellenzett olyan rendezvényt, amely a hagyományok őrzésére, a nemzeti identitás ápolására irányul, de közbe kell lépnie, amikor törvénysértés történik.


Hasonlattal is illusztrálja a helyzetet: nem lehet megharagudni a radarra, ha túllépjük a megengedett sebességet, vállalni kell a következményeket. A törvények nem nyerhetik el mindenki tetszését, attól függetlenül mindenkire nézve kötelezőek – szögezte le. Semjén Zsolt szavait nem kívánta kommentálni – a miniszterelnök-helyettes románul is megköszönte a prefektusnak a reklámot, amit a zászlófelvonás ellenzésével teremtett az ügynek, de azt is kifejtette: az Európai Unióban nincs példa arra, hogy egy nemzeti közösséget korlátozzanak szimbólumai használatában, Magyarországon a román közösség olyan szimbólumokat használ, amilyeneket akar, és oda tűzi ki azokat, ahová akarja. Popica más példákat is sorol a törvény betartására. 

A jogszabályok lehetővé teszik az anyanyelv használatát a helyi tanácsok ülésén – miért csak akkor tartjuk tiszteletben hát a törvényt, amikor előírásai megfelelnek nekünk, veti fel a kérdést.

Szóvá teszi azt is: a különféle útmutató táblákat többnyelvű felirattal lehet ellátni, de a románnak kell felül lennie, a műemlékekre is ki kell írni, mit ábrázolnak. Miként lehetséges az, hogy például egy polgármesteri hivatal közpénzből felújított épületének homlokzatára csak magyar felirat kerüljön – sorolja a kormánymegbízott, aki szerint ez törvénytelen és etikátlan is.