PSZICHIÁTRIA: KÁROKOZÁS ÉS HALÁLESETEK

2014.08.17 18:52
Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt a



Pszichiátria – Károkozás és halálesetek



című nemzetközi vándorkiállítás sepsiszentgyörgyi állomására.







A kiállítás helyszíne: SUGÁS Áruház IV. emelet, Sepsiszentgyörgy, Mikó Imre gróf út 6.



A Kiállítás augusztus 14-27 között tekinthető meg.



A kiállításról és annak témájáról a meghívó alatt olvashat részletesebben.



Megtisztelő megjelenésére számítunk.







Tisztelettel:



Dobos János, elnök

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány

Tel.: +36 1 342 6355

Mobil: +36 70 330 5384

E-mail: info@cchr.hu







„Pszichiátria – Károkozás és halálesetek” nemzetközi vándorkiállítás Sepsiszentgyörgyön





Alapítványunk egy nemzetközi emberi jogi szervezet hazai csoportjaként ingyenes jogsegélyszolgálatot tart fenn azok számára, akiknek emberi jogai sérelmet szenvedtek egy pszichiátriai osztályon vagy intézetben. Szervezetünk feladata az is, hogy kivizsgálja és feltárja a pszichiátria területén történő emberi jogi sérelmeket, visszaéléseket.



A vándorkiállítás több mint 40 évnyi, a pszichiátriai visszaélések terén végzett feltáró munka egyedülálló eredményét mutatja be, amely nemzetközi központunk, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért munkájának eredményeképpen született meg. A kiállítás anyagainak, dokumentumainak egy jelentős része e kiállításon kívül másutt nem tekinthető meg.



A kiállítás részét képező dokumentumfilmek több mint 160 emberrel – köztük professzorokkal, orvosokkal, szakértőkkel, valamint áldozatokkal – készített interjúkat, ritkán látható dokumentumfelvételeket mutatnak be olyan témákban, mint például hogyan járultak hozzá pszichiátriai elméletek a holokauszt és az apartheid létrejöttéhez, kik és hogyan fejlesztették ki a ma már többnyire embertelennek tartott pszichiátriai agyműtéteket és sokk-kezeléseket (illetve hogy ezeket hogyan használják napjainkban), hogyan jutottunk odáig, hogy világszerte mintegy 17 millió gyermekkel szedetnek függőséget okozó pszichiátriai szereket, hogyan sértik az emberi jogokat a ma is nagy számban alkalmazott pszichiátriai kényszerbeszállítások – és számos más olyan adatot, amelyek a nagyközönség számára másutt nem hozzáférhetőek.



A téma bár nem vidám, sokkal alapvetőbben érinti a saját és családunk, barátaink, gyermekeink életét, mint az elsőre látszik.



Néhány visszajelzés korábbi látogatóktól:



„Tanítani kellene az iskolákban, a gyerekeknek, különösen az orvosoknak!”



Dr. Z.L., orvos



„Már tudtam a kegyetlen módszerekről, de így »összefüggésében« még nem láttam.”



Sz.H., újságíró



„Reális kritika.”



H.I., pszichiáter





A „Pszichiátria: Károkozás és halálesetek” című kiállítás az elmúlt években Európa számos országában mutatkozott be nagy sikerrel, most pedig – számos magyar város után – Sepsiszentgyörgyön kerül megrendezésre, hogy a döntéshozók és a nagyközönség figyelmét felhívja mindazokra a pszichiátria területén történő emberi jogi problémákra, amelyek megoldást sürgetnek.



A kiállítás a SUGÁS Áruház IV. emeletén 2014. augusztus 14-től augusztus 27-ig tekinthető meg, minden nap 10-től 20 óráig.