Székely zászlók kézdivásárhelyen

2014.08.03 16:06

Székely zászlók lobogtak szombat este Kézdivásárhelyen az egykori Székely Katonanevelde előtt, a világháborús hősök emlékművénél, annak ellenére, hogy Marius Popica, Kovászna megye prefektusa pénteken megtiltotta a korábban meghirdetett székelyzászló-felvonást. Este nyolc órakor mintegy ezer kézdivásárhelyi és felső-háromszéki várakozott az emlékműnél, a rendezvényt Semjén Zsolt magyar miniszeterelnök-helyettes jelenlétében tartották meg. Minden a legnagyobb rendben, az előre meghirdetett program szerint zajlott, az ünnepség előtt a szervezők több száz kicsi székely zászlót osztottak ki a résztvevőknek.

Az egykori kaszárnya homlokzatára egy olyan kétszázötven méteres székely zászlót helyeztek el, amilyent a Székelyek nagy menetelésén is magukkal vittek a tiltakozók. A kézdivásárhelyi Tanulók Klubja fúvószenekarának és mazsorettcsoportjának térzenés műsora után megérkezett a Hősök emlékművéhez a díszvendég, Semjén Zsolt, Magyar­ország miniszterelnök-helyettese és a kíséretében lévő Zsigmond Barna Pál, Magyaror­szág csíkszeredai főkonzulja, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Fejér László Ödön parlamenti képviselő, valamint Antal Árpád és Bokor Tibor, Sepsiszentgyörgy, illetve Kézdivásárhely polgármestere.

Kádár László hagyományőrző huszár őrnagy vezényletével a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület nyolc huszára méltósággal kísérte a helyszínre a két nagyméretű székely zászlót, melyeket a Hazám, hazám című Bánk bán-részlet dallamára vont a magasba Semjén Zsolt és Bokor Tibor, valamint Péter János, Szima Csaba és Lukács Lóránt, a Székely Nemzeti Tanács, a kézdiszéki és a kézdivásárhelyi Székely Tanács képviselője. Bartók Béla Este a székelyeknél című „ősi székely himnuszát” Gergely Zsolt, a Mol­nár Józsiás-iskola tanulója adta elő, majd Bokor Tibor lépett a székely zászlóval díszített pulpitushoz, emlékeztetve: május 30-án jogerős bírósági ítélettel kötelezték arra, hogy a Gábor Áron térről bevonja a 2013. március 15-én felhúzott székely zászlókat.