Színes programkínálat a SIC FESZT-en

2014.08.04 14:37

Gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a SIC FESZT- Székelyföldi Szabadegyetem augusztus 7-10. között: a négynapos rendezvény közéleti, kulturális, pedagógiai előadásoknak ad otthont. A szervezők sajtótájékoztató keretén belül számoltak be a részletes programról augusztus 5-én, kedden.
A Háromszéki Szabadegyetemként ismert rendezvény 2009-től a HÁRIT szervezésében működik, amely öt év alatt túlnőtte a terveit, ezért a szervezők idén nagyot álmodtak, kibővítették a rendezvényt és létre hozták a SIC FESZT-et. Oltean Csongor, a HÁRIT elnöke és a SIC FESZT főszervezője elmondta: ,,A rendezvény most már megérdemli, hogy a SIC FESZT- Székelyföldi Szabadegyetem nevet viselje. Szeretnénk, ha a fesztivál egy székelyföldi nevezetesség lenne, ami csak itt van, nálunk.‘‘ 
Csapatvetélkedőkben és diákprogramokban, kiselőadásokban gazdag tábor elé nézhetnek azok, akik Csomakőrösre látogatnak a hétvégén. Gyergyai Beáta, a Kovászna Megyei Középiskolások Szövetségének (KOVAKÖ) alelnöke kihangsúlyozta: ,,A négy nap alatt arra fektetünk hangsúlyt, hogy a tanulókat a diáktanácsokban, illetve a civil szervezetben való tevékenységekre buzdítsuk. A DéTé (Diáktanács) első lépés a közösségért című szakmai előadás kapcsán szó lesz többek között a diáktanácsok életéről, tevékenységéről és hasznosságáról. Fontos, hogy beszéljünk ezekről a problémákról, mert sajnos manapság nagyon kevesen vállalnak szerepet a diáktanácsokban.‘‘ 
Kulturális tevékenységek, bútorfestés, nemezelés, zenélés, zeneoktatás is lesz a táborban a Művészeti és Népiskola közreműködésének köszönhetően. ,,Azért léptünk örömmel partnerségbe a SIC FESZT-el, mert színes, több tematikával foglalkozó rendezvény, amelybe a gazdaság, közélet és pedagógia mellett a kultúra is fontos szerepet kap.‘‘- magyarázta Gáj Nándor iskolaigazgató. Az érdeklődők különböző képzőművészeti foglalkozásokon, illetve Fehér János, művészettörténész és Dr. Gazda Enikő muzeológus előadásán vehetnek részt. 
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete szívesen támogatja az ifjúsági szervezetek tevékenységét, így a SIC FESZT-ben is partnerséget vállal, immár hatodik alkalommal. A sajtótájékoztatón a szervezet ügyvezető elnöke, Grüman Róbert kihangsúlyozta: ,,Öt évvel ezelőtt, amikor elindult a rendezvény a HÁRIT elnökeként kezdtem a szervezést, most pedig az RMDSZ ügyvezető elnökeként segítem és támogatom a tábor szervezését. Ez is bizonyítja, hogy a szervezet nyitott minden féle ifjúsági tevékenységgel való partnerségre.‘‘ A hétvégén sorra kerülő közéleti előadások olyan témákat dolgoznak fel, mint például Székelyföld jövőképe, autonómiája vagy a kisebbségvédelem. ,,Olyan előadókat hívtunk, akik nem csak beszélnek a témáról, hanem tesznek is érte. Jelen lesz: Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Tánczos Barna és Klárik László Attila, szenátorok, Markó Attila, Márton Árpád András, parlamenti képviselők, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke és Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke.” Emellett a közéleti sátorban Maros, Kovászna és Hagita megye városi, illetve megyei önkormányzati képviselői is jelen lesznek a közös eszmecserén. 

HÁRIT SAJTÓIRODA